Monday, March 15, 2010

Σοσιαλιστικός Καπιταλισμός


Φτάσαμε, λοιπόν στην ουσία αυτής της...μεγάλης ‘οικονομικής κρίσης’. Οι μάσκες έπεσαν και πλέον το σχέδιο αποκαλύφθηκε πλήρως ακόμη και στα μάτια όσων αρνούνταν και μέχρι πρότινος να το αντιληφθούν.

Τώρα πια το ακούς σε κάθε συζήτηση στον δρόμο, στον χώρο της εργασίας, εκεί που κάθεσαι με την παρέα για καφέ... Όλοι πλέον συμφωνούν σ’ αυτό που κάποιοι φωνάζαμε εξ αρχής, χαρακτηριζόμενοι ως υπερβολικοί:

Η κρίση είναι μια ακόμη σύλληψη και δημιουργία του φαύλου οικονομικού συστήματος του καπιταλισμού με στόχο όχι πλέον την απόλυτη αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, αλλά την εξαθλίωση τους, την πλήρη και –αν είναι δυνατόν- εκούσια υποταγή τους στα συμφέροντα και της ορέξεις των κεφαλαιοκρατών.

Η αντίδραση όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, ευρωπαϊκών και αμερικανικής, για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, έπεισαν και τον πιο αφελή ότι ο στόχος ήταν η εδραίωση της απόλυτης εξουσίας του διεθνούς κεφαλαίου και η απίσχνανση των δικαιωμάτων της εργατικής και της αστικής τάξης.

Αφού πρώτα ενισχύθηκαν χρηματικά, με πρωτοφανή προκλητικότητα, όλες οι τράπεζες, πολλές από τις οποίες είναι αυτές ακριβώς που συνέλαβαν και εξετέλεσαν το σχέδιο της κρίσης, στη συνέχεια οι...δημοκρατικές μας κυβερνήσεις στράφηκαν με λύσσα εναντίον των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων επιβάλλοντας κραυγαλέα άδικες περικοπές και εξαπολύοντας φοροεισπρακτικές καταιγίδες, απαξιώνοντας εν τέλει την αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των καταναλωτών και βυθίζοντας την αγορά στο τέλμα. Ίσως απορεί κανείς πώς οι υπέρμαχοι της οικονομίας της αγοράς καταφέρουν τόσο βαριά χτυπήματα εναντίον της.

Είναι προφανές πως η περιγραφή της ως ‘ελεύθερης αγοράς’ ήταν μόνον ένα ευφημισμός για τα μάτια του κόσμου. Στην πραγματικότητα, αυτά τα άπληστα όρνια ενδιαφέρονταν πάντα για μια αγορά όχι ελεύθερη, αλλά απελπιστικά δέσμια του δικού τους σκοτεινού τραστ.

Και κυρίως ενδιαφέρονταν πάντα -και φαίνεται ότι το πετυχαίνουν επιτέλους- για τη δημιουργία άβουλων και φοβισμένων ανθρωποειδών, που θα μπορούν να καταναλώνουν (θα δείτε πως όταν ο στόχος επιτευχθεί πλήρως, θα επιστρέψει η οικονομική ευμάρεια, απούσης όμως της πολιτικής συνείδησης), αλλά όχι να διεκδικούν, να διαμαρτύρονται, να εναντιώνονται στα σχέδια των αφεντικών.

Απέναντι σ’ αυτή τη λαίλαπα του εξανδραποδισμού των συνειδήσεων δεν υπάρχει δυστυχώς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ούτε ένα παράδειγμα σοβαρής και συγκροτημένης εναντίωσης, πέρα από σκόρπιες και αδύναμες αντιδράσεις που αποδεικνύονται φωνές βοώντων εν τη ερήμω. Θα περίμενε κανείς τα σοσιαλιστικά τουλάχιστον κόμματα της Γηραιάς Ηπείρου να επιχειρήσουν μια διαφορετική προσέγγιση της οικονομικής κρίσης. Είναι απορίας άξιον, πως όλοι αυτοί οι εξόχως ‘προοδευτικοί’ τύποι, που καβάλησαν την εξουσία σαν ξελιγωμένοι νεόπλουτοι Γαργαντούες, συμπορεύονται τόσο αγαστά με τον Λεβιάθαν της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τόσο... πλούσιες, εναλλακτικές οικονομικές θεωρίες τους, ομοιάζουν με άθλια κουρέλια αλλοτινού υπερφίαλου μεγαλείου ώστε κυριολεκτικά να προκαλούν τον οίκτο. Στη θεωρία, οι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης είναι άπιαστοι και μπορούν να κομπορρημονούν επί ώρες για τις οικονομικές ανισότητες του καπιταλιστικού συστήματος, για την ανάγκη μιας κοινωνικότερης πολιτικής, ακόμη και για αναδιανομή του πλούτου έχουμε ακούσει. Και ακριβώς την ώρα που έρχεται η κρίση, μια κρίση που είναι αποκλειστικό δημιούργημα αυτού του απάνθρωπου οικονομικού συστήματος, βάζουν την ουρά κάτω από τα σκέλια και συντάσσονται με τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές που τους υπαγορεύει το κεφάλαιο. Ίδιοι με μαριονέτες, παίζουν πειστικά το ρόλο των λαϊκών προστατών, στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι τίποτα άλλο από αθύρματα στα χέρια εκείνων που κινούν τα νήματα.

Πώς γίνεται και κανείς από αυτούς τους ‘παρα-μορφωμένους και υπερ-προοδευτικούς σοσιαλίζοντες ηγέτες να μην έχει τούτη την ώρα διαφορετική ιδεολογικο-πολιτική προσέγγιση; Γιατί κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνονται από τις παγκόσμιες τράπεζες οι οποίες αποτελούν δυνάμεις κατοχής στην Ευρώπη; Γιατί κανείς απ’ αυτούς δεν εφαρμόζει τα σοσιαλιστικά μέτρα που τόσο ανέξοδα ευαγγελίζεται κατά τις προεκλογικές περιόδους για να βάλει σε άλλη ρότα την οικονομία;

Μας λένε κατάμουτρα κι εντελώς ανερυθρίαστα ότι θεωρητικά ο καπιταλισμός είναι κακός, αλλά τώρα που έχουμε κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τον καπιταλιστικό τρόπο σκέψης. Το άκρον άωτον της φαυλότητας, της υποκρισίας και της κοροϊδίας.

Κρίνοντας από τη στάση του δικού μας (ελληνικού) ‘σοσιαλιστικού’ κόμματος, που επανήλθε στην εξουσία με προεκλογικές υποσχέσεις για δικαιότερη οικονομική πολιτική, καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, επανασύσταση ενός κοινωνικού κράτους και άλλα παρόμοια ευχολόγια ποιος αισθάνεται αισιόδοξος για τη δημιουργία μιας Ευρώπης των λαών; Μιας Ευρώπης της Δικαιοσύνης και της Ισότητας;

Γιατί ο κοινωνικά ευαίσθητος πρωθυπουργός μας φρόντισε ασμένως να υιοθετήσει τα μέτρα που του επέβαλαν έξωθεν και τα οποία περιλαμβάνουν αύξηση των έμμεσων φόρων (της πιο άδικης –κατά κοινή ομολογία- φορολογίας, αφού επιβαρύνει το ίδιο έχοντες και μη), περικοπή μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα (που έχει ως άμεση αντανάκλαση το πάγωμα των αυξήσεων και την εργοδοτική τρομοκρατία στον ιδιωτικό τομέα), κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα ‘προοδευτικά και σοσιαλιστικά’ παραμύθια;

Κι αφού έκρινε πως η ‘σοσιαλιστική’ ιδεολογία του είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας γιατί δε φροντίζει τουλάχιστον, ως αντιστάθμισμα αυτών των ‘σκληρών...αλλά δίκαιων’ μέτρων να προχωρήσει και σε ανάλογα σκληρές πολιτικές εναντίον των κεφαλαιοκρατών; Γιατί για παράδειγμα δε ζητάει από βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες την καταβολή μιας εφάπαξ ενίσχυσης του κράτους, ας πούμε το 10% του φετινού τζίρου τους; Γιατί δεν υποχρεώνει τις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και τις εταιρίες εμπορίας τους να μειώσουν (ή τουλάχιστον να μην αυξήσουν) τις τιμές των προϊόντων για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να ισχύουν αυτά τα επαχθή για τους ασθενέστερους μέτρα. Γιατί, ενώ φρόντισε να κόψει ένα μισθό από τον απλό εργαζόμενο, δεν επέβαλε στις τράπεζες να παραγράψουν μια ή δυο δόσεις από τα στεγαστικά δάνεια των πελατών τους; Γιατί αυτοί που θα πληρώσουν την δήθεν ανόρθωση της οικονομίας να είναι πάλι και αποκλειστικά αυτοί που πιέζονται και που σε τελική ανάλυση δεν ευθύνονται για την κατάντια της (τουλάχιστον άμεσα, διότι έμμεσα έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη εξ’ αιτίας των πολιτικών επιλογών τους);

Ας μας εξηγήσει επιτέλους ένας σύγχρονος (έστω κι εκσυγχρονιστής) σοσιαλιστής πολιτικός γιατί ο σοσιαλισμός του ομοιάζει τόσο τραγικά με τον πιο στυγνό οικονομικό φιλελευθερισμό;



6 comments:

Lucas Cavacopoulos said...

"...απαξιώνοντας εν τέλει την αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των καταναλωτών και βυθίζοντας την αγορά στο τέλμα. Ίσως απορεί κανείς πώς οι υπέρμαχοι της οικονομίας της αγοράς καταφέρουν τόσο βαριά χτυπήματα εναντίον της. "
Εξαιρετικό κείμενο, Άρη, το οποίο καταφέρνει να δει πίσω από τα πράγματα.
Ευτυχώς ή δυστυχώς, αποκαλύπτεται πλέον χωρίς αμφιβολία ότι είμαστε σκλάβοι ενός σκοτεινού τραστ συμφερόντων, τα οποία μέσω της ελεγχόμενης εξαθλίωσης κρατούν στα χέρια τους τον έλεγχο των μαζών. Δεν είναι μόνο οι οικονομικές εξελίξεις που φανερώνουν αυτή την πραγματικότητα, αλλά και όλα τα ιστορικά δεδομένα (πρόκειται για μια άλλη, μεγάλη συζήτηση). Δυστυχώς, εκεί που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις μαρξιστικού τύπου «ταξικές» συνωμοσιολογίες, εμφανίζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που μας δείχνουν ότι ίσως δεν είναι τόσο άστοχες...

Δημήτρης Αργασταράς said...

Φίλε Σείριε, θέτεις ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα σε αυτό το κείμενο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον ''συσσωρευμένο θυμό'' που αισθανόμαστε όλοι μας για την κατάσταση που επικρατεί.

Στην περίπτωσή μας, θα έλεγα πως βιώνουμε την κρίση μέσα από την δική μας ''ελληνική ιδιαιτερότητα'', κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Δηλαδή, ανεξάρτητα από τα σχέδια και τις πρακτικές του διεθνούς Κεαφαλαίου και των κερδοσκόπων (άραγε υπάρχουν και 'χασοσκόποι' ; ) η χώρα γονάτισε και χρεωκόπησε κατά κύριο λόγο από δικά της λάθη (ήπιος χαρακτηρισμός) και χρόνιες παθογένειες. Το να θέλουμε όλα αυτά να τα σκεπάσουμε για άλλη μια φορά κάτω από το χαλί, το να αποφύγουμε δηλαδή την οδυνηρή αυτοκριτική μας, και να ρίξουμε το φταίξιμο στους άλλους, που δεν μας λυπήθηκαν και δεν μας συμπόνεσαν στην κατάντια μας, είναι αυτό που έχει την τάση να κάνει -δυστυχώς ακόμη και σήμερα- το ''Σύστημα'' και φυσικά δεν βοηθά αλλά ούτε και μας ανακουφίζει θα έλεγα πλέον.

Από την άλλη, για το αν υπάρχουν σοσιαλιστές σήμερα που να μπορούν να προτείνουν μια λύση κι έναν εναλλακτικό δρόμο, τα λες πολύ καλά. Και φυσικά, δεν είναι αυτοί που έκλεψαν και συσσώρευσαν τον πλούτο που θα κληθούν να πληρώσουν, αλλά ο απλός λαός που θα δώσει περισσότερα από το υστέρημά του και τον τίμιο ιδρώτα του. Εύκολη κι αυτονόητη λύση.

Θα ήθελα να παρατηρήσω επίσης κάτι που μου έκανε εντύπωση αυτές τις μέρες. Πλέον ''Οι χώρες δέχονται επιθέσεις από τους διεθνείς κερδοσκόπους'', δηλαδή από αόριστα κι ανεξάρτητα 'σκοτεινά' συμφέροντα που δεν υπόκεινται σε κάποιο έλεγχο. Μετά την ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας, θα έλεγα πως.. that's something new. Οι παγκόσμιοι ηγέτες, ο ένας μετά τον άλλο, το αποδέχονται και το δηλώνουν κι αναρωτιούνται για το πώς θα το αντιμετωπίσουν...

Θα έλεγα πως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση, οι πρώτοι τριγμοί ακούγονται, και δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για το τί θα ακολουθήσει...

Παντελής Κελεσίδης said...

Πολύ θα ήθελα να ακουγόταν τέτοιοι λόγοι, μέσα στο ελληνικό μας κοινοβόυλιο. :)

Αλλά αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά , πως δεν είναι αυτή η δουλειά της βουλής , και των πολιτικών που μας κυβερνάνε.
Δουλειά τους είναι να αποροφούν κραδασμούς, και να ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Να γεμίζουν τα αυτιά μας με φαμφάρες και ατελειωτες παπαρολογίες. Να μας πείθουν πως , θεωρητικά , είμαστε τα αφεντικά.
Και όλα αυτά , για να ξεχνάμε, πως , πρακτικά, είμαστε υποτελείς και μαλάκες.
Και ακόμα περισσότερο στην ελλάδα μας. Είμαστε και υποτελείς στις δυνάμεις του κεφαλαίου, και μεγάλοι μαλάκες που νομίζουμε πως κάποιοι είμαστε, γίατι τυχαίνει να ζούμε στα ίδια χώματα που έζησαν κάποιοι άλλοι άνθρωποι που μείναν στην ιστορία.

Απελπισία, από όπου και να το δεις...
Και μέσα σε όλα αυτά, είναι και αυτό που επισημαίνει ο Δημήτρης, και που μ΄εκανε και μένα ιδιαίτερη εντύπωση:
ΠΟΙΟΙ στο διάολο είναι αυτοί, που "επιτίθενται" στις χώρες μας; ποιοι είναι αυτοί, που μπορούν και απειλόυν την υπόσταση ενός κράτους, και ενός ολόκληρου λαού;
Και το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να μας σώσουν από τις "κερδοσκοπικές" επιθέσεις, οι ίδιοι οι πολιτικοί , που με τις επιλογές τους και τη συγκατάθεση τους, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν επιτρέψει αυτή την κατάσταση.

Όλοι μοιάζουν αντίπαλοι, μα ζητάνε το ίδιο.
Καπιταλισμός, σοσιαλισμός, κουμουνισμός, εθνικισμός, ...,... όλα εργαλεία στα χέρια τους.
Και να σκεφτείς ότι και μένα, μου τη δίνουν οι συνωμοσιολογίες, αλλά...

Artemis. art said...

Θα ξεκινήσω εστιάζοντας κατ' αρχάς στην κατάσταση που βιώνουμε ως Έλληνες.. Είναι φανερό ότι παίζεται ένα παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών, δεδομένου ότι, η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί μόλις στο 3% της Ευρωζώνης, ένα παιχνίδι ελέγχου και οπωσδήποτε κερδοσκοπίας με "αποδιοπομπαίο τράγο" την Ελλάδα.
Η Γερμανία και η Αμερική ωφελούνται από την εξασθένιση του Ευρώ. Η μεν με το να γίνουν ανταγωνιστικότερες οι Γερμανικές εξαγωγές και η δε με το να γίνει ισχυρότερη σε σχέση με τα ξένα ομόλογα. Η δε Βρετανία που δεν έχει υιοθετήσει το Ευρώ και που το έλλειμμά της είναι ίδιο με το ελληνικό, χρησιμοποιεί κερδοσκοπικά αλλά και πολιτικά την περίπτωση της Ελλάδας για να ευλογήσει τη στάση της αυτή στη βρετανική κοινή γνώμη.
Απ' την άλλη, όλα αυτά άπτονται στο "μικροσκοπικό" επίπεδο ροής των πραγμάτων. Διότι αν, ο "κατευθυνόμενος" σκοπός όλων αυτών, είναι να χρεοκοπήσει όλη η παγκόσμια οικονομία, ας μην χαιρόμαστε ότι αυτό σημαίνει απαραίτητα κατάρρευση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Τα τραστ τα οποία διοικούν τις κυβερνήσεις, οι σκιώδεις κύκλοι απ' τους οποίους έχουν διαβρωθεί όλες οι υπηρεσίες και οι νομοθεσίες, δηλαδή με λίγα λόγια, η λεγόμενη άγνωστη μυστική κυβέρνηση, έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά μέσα στους ιθύνοντες οργανισμούς και έχει δημιουργήσει ένα σκοτεινό και ύποπτο περιβάλλον μέσα σε κάθε θεσμό που ως αποτέλεσμα έχει διαβρωθεί και διαστρεβλωθεί ανεπανόρθωτα. Το γνωστό μότο: ο κόσμος δεν είν' αυτός που νομίζουμε, εδώ δικαιώνει τον λόγο της εκδήλωσής του.
Σαν αντιστάθμισμα, σε έναν κόσμο που ρέπει προς τον απόλυτο έλεγχο και κρυφό ολοκληρωτισμό (και όχι ολοκλήρωση..), η προσωπική αφύπνιση του καθενός σε συνδυασμό με την ανάδυση των αληθινά παραδοσιακών ιδιαιτεροτήτων του κάθε λαού, μπορεί να ωθήσει σε μια ανεπανάληπτη έξοδο προς τα πάνω που κανείς δεν φαντάζεται και που το εν λόγω σύστημα δεν μπορεί να προβλέψει...

Άρης Σείριος said...

Η αλήθεια είναι, Λουκά, ότι προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνεις τις μαρξιστικού τύπου συνομωσιολογίες, αλλά έλα που κάποιοι επιμένουν διαρκώς να μας επισημαίνουν ότι δεν είναι και η καλύτερη επιλογή μας...
Και είναι μάλλον απογοητευτικό, να ακούγεται σήμερα στον 21ο αιώνα τόσο επίκαιρος ο κατά τ' άλλα αναχρονιστικός μαρξιστικός λόγος. Διότι αν μετά από όλους αυτούς τους αγώνες των λαών, τις κατακτήσεις και τις θεμελιώσεις των δικαιωμάτων φτάνουμε πάλι στο σημείο μηδέν της νεώτερης ιστορίας, από εκεί δηλαδή που ξεκινήσαμε τον 19ο αιώνα, δε νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε και πολύ ευτυχείς για την πρόοδο μας.
Και φυσικά, πολύ σωστά επισημαίνεις Δημήτρη, ότι δε μας φταίνε οι ξένοι για τα δικά μας χάλια. Ο κάθε λαός, όπως και το κάθε άτομο, είναι υπεύθυνος για το που οδηγείται η ζωή του. Αν εμείς επί σειρά ετών δεν κατορθώσαμε να αντιληφθούμε το τι εξυφαίνεται γύρω μας, ασφαλώς έχουμε μεγάλη ευθύνη και οφείλουμε να κάνουμε αυοτοκριτική. Γεννώνται όμως δυο ερωτήματα σε σχέση με τη δική μας ευθύνη. Το πρώτο είναι ότι στο δημοκρατικό πολίτευμα που επιλέξαμε -καλώς ή κακώς- ως το πιο δίκαιο σύστημα διακυβέρνησης, οι εκπρόσωποι του λαού καλούνται να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για το καλό όλης της κοινωνίας. Αν αυτοί -εν αγνοία των ψηφοφόρων- εξυπηρετούν αλλότρια σχέδια δεν μπορώ να ζητήσω ευθύνη από τον παππού και τη γιαγιά μου που δεν είχαν τη διορατικότητα να το διακρίνουν.
Το δεύτερο είναι ότι αυτή η σκοτεινή κατάσταση δεν αφορά μόνον στην ελληνική πραγματικότητα, έστω κι αν σε μας -λόγω της διαχρονικής εθνικής μας αφασιας- φαίνεται πιο έντονα. Όμως το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, επηρεάζει, λιγότερο ή περισσότερο, όλη την ανθρωπότητα. Αν ερχόταν μια 'καταστροφή' μόνο για την Ελλάδα, θα έλεγα ότι ήταν η φυσική συνέπεια της απρονοησίας μας. Όμως όπως επισημαίνει η Άρτεμις, η Βρετανία, έχει ανάλογο με το ελληνικό έλλειμμα. Και δεν είναι μόνον η Βρετανία.Το ίδιο και η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και ποιος ξέρει πόσες ακόμη αναπτυγμένες χώρες. Αν όλα αυτά είναι τυχαία, θα πω εντάξει, κάναμε λάθος στους οικονομικούς μας υπολογισμούς, συλλογικά ως παγκόσμια κοινωνία, και πέσαμε έξω. Αν όμως δεν είναι έτσι; Αν κάποιοι οδήγησαν σκόπιμα τα πράγματα εκεί τότε είναι προφανές ότι είχαν κάποιο σκοπό. Και ο σκοπός δεν μπορεί να είναι μόνον το χρήμα γιατί αυτό ήδη το κατείχαν, κι άλλωστε τους συμφέρει ο πολύς κόσμος να έχει χρήματα, να καταναλώνει και ν' αυξάνουν έτσι τα κέρδη τους. Αν λοιπόν ο στόχος τους δεν είναι το χρήμα, ποιος είναι;
Κι έχεις δίκιο Παντελή, σε όσα λες για τη συνομωσιολογία, διότι κάποια στιγμή καταντάει εμμονή και ψάχνουμε γύρω μας καχύποπτα για το τι εξυπηρετεί ο καθένας. Τι να υποθέσει λοιπόν κανείς; Όπως ακριβέστατα παρατηρείς, πρώτα ήρθε η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας. Δεκάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταργήθηκαν εν μια νυκτί, εν ονόματι της ασφάλειας (δείτε και το άρθρο μου στο outer 'Το μετέωρο βήμα της Δημοκρατίας'). Μετα από την Αλ Κάιντα ήρθαν οι 'διεθνείς κερδοσκόποι'. Αυτοί από που εμφανίστηκαν; Δεν υπήρχαν πριν; (Αναζητήστε το άρθρο του kibi στον 'Κόσμο του Επενδυτή' του Σαββάτου 13 Μαρτίου ή στο προσωπικό του blog: http://kibi-blog.blogspot.com/ όπου κάνει μια εκπληκτική ανάλυση για το φάντασμα των κερδοσκόπων).
Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος, όπως η φίλη μου η Άρτεμις, αλλά πραγματικά δεν αισθάνομαι ότι υπάρχουν οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για μια τέτοια αισιοδοξία.
Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, βλέπουν καθημερινά αυτό που και στο άρθρο μου ονομάζω 'εργοδοτική τρομοκρατία'. Δεν υπάρχει -συνήθως- άμεση απειλή. Μόνο ένα κυνικό χαμόγελο που μοιάζει να σου λέει: 'τί; δικαιώματα; υπερωρίες; αύξηση; ορίστε το λογιστήριο...'. Υπ' αυτές τις συνθήκες και με τόσους μετανάστες ως φτηνό, εναλλακτικό εργατικό δυναμικό (δηλαδή φρέσκο κρέας στην κιμαδομηχανή του κεφαλαίου)δεν μπορώ να αισιοδοξώ...

Unknown said...

Δυστυχώς, κάποτε οι πατεράδες και οι παππούδες μας δούλευαν και αγωνίζονταν για έναν κόσμο στον οποίο θα αυξάνονταν ο "ελεύθερος" χρόνος (άρα, όλοι συνειδητοποιούμε πως η δουλειά είναι χρόνος "ανελεύθερος") και η ευμάρεια και θα μειώνονταν η ανέχεια, οι ανισότητες και ο μόχθος. Σήμερα, κανείς δε σκέφτεται τι θα κάνει τον "ελεύθερο" χρόνο του. ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ!!

Προτιμά ν' απεμπολήσει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με θυσίες και αίμα, στο όνομα της ασφάλειας και με χορηγό το φόβο, που διαχειρίζονται έκτακτα όλα τα ΜΜΕ. Κι αυτό φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή. Αλλά δε θα συμφωνήσω στην απαισιοδοξία. Το πολύ-πολύ να θυμηθούμε τα λόγια του Turner στο Fight Club...(σε ελεύθερη απόδοση δική μου)

"Μας έμαθαν να ζούμε με τα λεφτά τους, να θέλουμε τη ζωή τους, τη λάμψη τους, τον πλούτο τους και μας είπαν ότι μπορούμε να τ' αποκτήσουμε όλ' αυτά. Κι εμείς τους πιστέψαμε. Και τώρα μας λένε ότι δε μπορούμε να τα έχουμε. Ε, λοιπόν, ούτε κι εκείνοι θα τα 'χουν!" Boom...!!!

Το θέμα είναι τι θα κάνουμε όταν θα περάσει η "κρίση", γιατί κάποτε σίγουρα θα περάσει, δεν τους συμφέρει να τη διαιωνίζουν. Θα συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο που κάναμε μέχρι τώρα; Και τι θα συμφωνήσουμε να παραχωρήσουμε ώστε να ξεπεράσουμε την υφιστάμενη κατάσταση;